De Nationale Kinderherdenking viert op 4 mei in en bij Madurodam haar tienjarig bestaan. Ter gelegenheid van het jubileum én vanwege de viering van 80 Jaar Vrijheid, organiseert de Nationale Kinderherdenking voor het eerst dit jaar de Loop voor Hoop.
Op donderdag 17 april lopen drie groepen van 80 kinderen vanaf drie symbolische plekken in Den Haag naar Madurodam. Met de Loop voor Hoop wordt uitgedragen dat herdenken niet alleen stilstaan is, maar dat het ook belangrijk is om - letterlijk - in beweging te komen om ervoor te zorgen dat Nederland nog eens 80 jaar vrijheid kan vieren.
In aanloop naar de Nationale Kinderherdenking op 4 mei vindt op 25 maart de Nationale Verhalendag plaats. Onder meer radio- en tv-maker Bas Westerweel en auteur Femmetje de Wind werken daar aan mee. Er komen ook ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog en veteranen om hun verhalen te delen met honderden kinderen.
Gedeelde verantwoordelijkheid
"Tien jaar geleden begonnen we de Nationale Kinderherdenking met de wens om kinderen op een eigentijdse manier te betrekken bij herdenken en het besef dat vrijheid niet vanzelfsprekend is", vertelt directeur Dorien Korsten van de Stichting Nationale Kinderherdenking. "Een belangrijk onderdeel van de Nationale Kinderherdenking was en is dat kinderen die zelf gevlucht zijn uit een oorlogsgebied, hun verhaal delen met kinderen in Nederland. Nu, in ons jubileumjaar en in het jaar waarin we 80 Jaar Vrijheid vieren, benadrukken we dat herdenken niet alleen over het verleden gaat, maar ook over de toekomst. Vrijheid moeten we koesteren. Door kinderen actief te betrekken bij verhalen en hen letterlijk in beweging te brengen, laten we hun invoelen dat vrijheid een gedeelde verantwoordelijkheid is."